Acid de dizolvat tâmpenia şi aroganţa unora: Atelierul Mobil de Jocuri, Jucării şi Cetit Poveşti

Florin Diaconu
Şase arme în mod clar letale. Cea mai primejdioasă pare a fi, cred, cartea lui Sandburg )fap pariu că imediar se vor găsi câţiva cretini care să zică, nu-i aşa, că si Sandburg ăsta e neapărat vreun soroşist).

Şase arme în mod clar cât se poate de letale (LOL şi LOL). Cea mai primejdioasă pare a fi, cred eu, cartea lui Sandburg (fac pariu că imediat se vor găsi şi câţiva cretini care să zică, nu-i aşa, cu mânie, că şi Sandburg ăsta e neapărat vreun soroşist).

Dragă prietene, te anunţ că acum chiar mi-a sărit de tot muştarul. Social media tot anunţă (chiar dacă indirect), citând articole de presă care, la rândul lor, citează declaraţii ale unor oficialităţi, că mâine, în Piaţa Victoriei ar putea fi probleme. Probleme mari; şi care ar putea amorsa, cred eu, probleme încă şi mai serioase.

Să îţi explic, mai pe îndelete (şi cu toate amănuntele necesare), despre ce-i vorba. Pentru mâine, 18 februarie 2017, pe Facebook e deja anunţată o nouă manifestaţie de protest în Piaţa Victoriei. O postare ne informează, de exemplu, următoarele: Comunitatea Corupţia Ucide a iniţiat un nou protest care se va desfaşura sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, începand cu ora 11.00, intitulat “Educaţie pentru democraţie – Lecţia de educaţie civică”.

Pentru cine doreşte mai multe detalii, pagina Facebook Corupţia Ucide (vezi la adresa de internet https://www.facebook.com/coruptia.ucide/) trimite la un anunţ (îl găseşti la adresa de internet https://www.facebook.com/events/319243455145169/) care ne spune: „Ne întâlnim la 11.00 şi plecăm la 14.00-16:00. Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, așa cum ne-ați propus, hai să luăm copiii de mână, în brațe, în cărucioare, pe umeri și să facem cel mai pașnic și colorat protest! Ne vedem în piaţa Victoriei începând cu ora 11:00. (PS – Se aude că șpaga e o bomboană de copil.) ?#piatavictoriei, #marsulcopiilor #patriotdemic #educatiecivica”.

Cu trimitere directă la faptul că destui dintre protestatarii ieşiţi în Piaţa Victoriei, în ultimele săptămâni, au venit însoţiţi de copii, presa anunţă, între altele, că Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, afirma recent (vezi https://www.dcnews.ro/copii-la-proteste-olgu-a-vasilescu-sa-respecte-legea_532806.html) că oamenii „care au ieșit în stradă au ieșit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Există Legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinții nu au voie să își ia copiii la mitinguri, să-i expună. Deci, dacă au ieșit în stradă pentru respectarea legii, ar trebui să știe și ei că există o lege care le interzice să își ia copiii acolo”. Această formulare a fostei primăriţe a Craiovei ascunde, cred, pregătirea de către coaliţia de guvernământ a unei forme de reprimare a protestelor, prin amendarea cu sume importante (între 5.000 şi 10.000 de lei, ca să fie mai clar, adică, una peste alta, între 3 şi 6 salarii medii nete pe economie) a părinţilor care vin la proteste însoţiţi de copiii lor. Şi aceasta deşi alte surse de presă (vezi http://www.expresmagazin.ro/dgaspc-sibiu-copiii-pot-participa-la-proteste/) spun, foarte clar, că „reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu au anunţat, joi, că au analizat reclamaţiile referitoare la participarea copiilor la proteste, verificând situatia respectivă din perspectiva legislaţiei în domeniu”, precm şi că DGASPC Sibiu a ajuns la următoarea concluzie, valabilă, în mod evident, cred eu, peste tot în ţară: „Pe cale de consecință, ținând cont de prevederile legale invocate mai sus, apreciind că la Sibiu, protestele au avut un caracter pașnic si se desfășurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii, puteau participa la acestea. Opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinților care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoțească la proteste și ar fi contrar libertății de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”.

Ştim şi că, de fapt, actuala coaliţie de guvernământ a folosit în mai multe ocazii, fără niciun fel de reţinere, copii în manifestări publice care erau în mod direct politice, unele în mod clar de partid (vezi, de exemplu, text şi fotografii – acestea inclusiv cu Olguţa Vasilescu şi Gabriela Vrânceanu-Firea-Pandele, ambele însoţite de copii, în cadrul unor mitinguri clar politice – la adresa de internet http://www.expresmagazin.ro/cine-s-a-folosit-de-copii-politicienii-in-campania-electorala-sau-parintii-din-piata-victoriei/). Marii “vigilenţi de serviciu” de astăzi nu par, desigur, să-şi aducă aminte şi de aceste episoade: pentru ei, nu-i aşa, doar PSD-iştii au toate drepturile din lume, dar restul cetăţenilor români, nu.

O iniţiativă civică şi culturală care are MARE nevoie ŞI DE TINE, prietene!

În aceste condiţii, prietene, m-am gândit la următoarele: mâine dimineaţă, cel târziu la 11.30, voi fi din nou în Piaţa Victoriei, dar de data asta cu o cutie mare de cretă colorată, un scăunel de pescuit şi o carte cu poveşti (cred că o să iau cu mine Poveşti din Ţara Rutabaga, scrise de Carl Sandburg – nişte texte absolut minunate, pentru toate vârstele; ele au, în plus, şi marele avantaj că nu sunt deloc lungi, deci copiii nu se vor plictisi, nici dacă-s mai micuţi). Am cerut deja unor prieteni să-mi dea ce jucării mai au prin casă, o să duc şi eu câteva jucării de-ale mele şi o să iau şi nişte bomboane şi biscuiţi. Cu toate acestea voi da în folosinţă ceea am numit (vezi şi titlul!) atelierul mobil de jucării, jocuri şi cetit poveşti (sau AMoJJCeP, dacă preferi cumva acronimele). Dacă vrei ŞI TU să te alături acestei iniţiative care-i va bucura, sper, pe cei mici (ca şi măcar pe unii dintre cei mari) te aştept mâine dimineaţă, la 11.30 fix, chiar lângă girafa din faţa Muzeului Antipa. Adu ŞI TU jucării, cretă, cărţi cu poveşti, şi bomboane sau biscuiţi. Sunt doar curios: dacă ne punem pe citit poveşti picilor, ca şi pe desenat elefanţi sau pinguini, cu creta, pe asfalt, cam ce-o să ne facă marii oameni de stat de la PSD? Ah, am uitat să îţi spun, prietene – lozinca sub care-mi voi desfăşura activitatea va fi una, zic eu, perfect adaptată cetitului de poveşti: MESAJ PENTRU OMUL-CEL-RĂU-CU-TOŢI-DINŢII-STRICAŢI: DRAG NE-A FI DE TINE, TARE / CÂND AJUNGI TU LA-NCHISOARE! 🙂

Comentează acest articol:

comentarii