Despre Majestatea Sa Regele Mihai I al României: 15 şi 16 decembrie 2017

Florin Diaconu

Cortegiul funerar al Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, în faţa Palatului de Justiţie: 16 decembrie 2017, aproape de amiază. În spatele afetului de tun care poartă sicriul şi Coroana de Oţel poţi vedea familia regală. 

Despre ce înţeleg eu că au însemnat – şi anume cu mult dincolo de logica strict legată de desfăşurarea ceremoniilor de doliu şi funerare – aceste ultime două zile pentru România, cred că o să vorbim mâine. Astăzi o să fac, prietene, cu totul altceva: o să-ţi arăt o parte din ce-am văzut, ieri, în zona Palatului Regal şi a Sălii Palatului; şi azi, de pe treptele Palatului de Justiţie (prin faţa căruia a trecut convoiul funerar, în drum spre Patriarhie) precum şi la Gara Băneasa. În aceste două zile am făcut, cu totul, 306 fotografii. Şaisprezece dintre ele ţi le pun şi ţie la dispoziţie, prietene, aici şi acum. Toate aceste imagini vorbesc, într-un fel sau altul, despre Majestatea Sa Regele Mihai I al României.

Palatul Regal, văzut dinspre Magazinul Muzica, de pe Calea Victoriei: 15 decembrie 2017, pe la 15.30.

Sunt, undeva pe-aici, şi florile aşezate de mine în faţa Palatului Regal, întru cinstirea memoriei Regelui Mihai I. 

Palatul Regal: 15 decembrie 2017, în jurul orelor 17.00.

Mii şi mii de lumânări aprinse, în faţa Palatului Regal: 15 decembrie 2017, seara.

Fotografie intenţionat neretuşată: siluetele întunecate, pe care cu oarece osteneală le poţi distinge pe fondul ferestrei luminate, sunt oameni ce stau, la rând, pentru a putea intra, măcar câteva clipe, în Palatul Regal, spre a-şi lua rămas bun de la Majestatea Sa Regele Mihai I. Şirul de oameni ocolea practic întreg Palatul, această fotografie fiind făcută în faţa Sălii Palatului, în seara zilei de 15 decembrie 2017.

Cortegiul funerar se-apropie de Palatul de Justiţie, deplasându-se încet către Patriarhie: 16 decembrie 2017, pe la amiază; multe mii de oameni vin, rapid, pe toate căile de acces posibile, dinspre Palatul Regal. 

Nu-i nicio impietate: două generaţii distincte, aşteptându-l în tăcere pe Rege: 16 decembrie 2017, aproape de amiază. 

Coroana de Oţel: ştiu că-i doar o copie, dar asta nu contează; fiindcă simbolurile naţionale chiar sunt vădit perene.

Mulţimi nesfârşite urmează, în linişte, cortegiul funerar. Nu-i o linişte apăsătoare, ci una cât se poate de solemnă.

Aşteptându-l pe Rege, la Gara Băneasa: 16 decembrie 2017, după orele 14.30.

Unitatea de Gardă călare a Jandarmeriei începe să se alinieze pentru a da onorul: Gara Băneasa, 16 decembrie 2017, după orele 14.30.

Majestatea Sa Regele Mihai I al României ajunge, pentru o ultimă dată, în Gara Băneasa: 16 decembrie 2017. Aceasta-i ultima fotografie pe care am făcut-o Majestăţii Sale. Drum lin spre o lume de lumină, Majestate!

Cavaleriştii din Gardă prezintă onorul: 16 decembrie 2017, Gara Băneasa.

Dincolo de mulţimea pe care-o vezi aici, trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Regele Mihai I e purtat de militari spre trenul regal ce urma să-l ducă spre Curtea de Argeş: 16 decembrie 2017, după-amiaza.

Cam la o oră după ce trenul regal a plecat din Gara Băneasa, cei care şi-au luat rămas bun de la Majestatea Sa poartă încă, în drumul lor spre casă, drapelul Regatului României: 16 decembrie 2017, pe la orele 16.00. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentează acest articol:

comentarii