Cum ar fi să te bată, da’ zdravăn de tot, Ion Brătianu cu furtunul de la maşina de spălat?

Florin Diaconu
Dacă nu găsim un furtun de maşină de spălat într-adevăr zdravăn întocmit, un bici cumsecade tot aflîm pe undeva!

Dacă nu găsim un furtun de maşină de spălat într-adevăr solid întocmit, un bici zdravăn tot aflăm, zic eu, pe undeva!

Partidele politice mari ale României şi-au anunţat deja, de fapt, candidaţii pentru funcţia de Primar general al Bucureştilor. PSD, mai mult decât probabil, o va propune pe Gabriela Firea. Iar PNL e gata să-l scoată în faţă pe Cristian Buşoi.

Acum câteva zile, acest domn – pe care Traian Băsescu (care are, ca şi Ion Iliescu, o gură extrem de spurcată, dar adesea şi extrem de precisă în evaluările pe care le face) îl descrie ca fiind una din „răpciugile de oameni politici pe care acum vor să-i promoveze” diversele partide – a organizat o conferinţă de presă, la sediul PNL. Pe unul din pereţi, un fotocolaj imens, cu imagini cumplite, de la cutremurul din 1977, precum şi de la Colectiv.

Reacţii imediate, masive şi absolut lămuritoare

Ideea complet tembelă de a folosi, în scop electoral, imagini de la Colectiv a atras deja – pe Facebook, de exemplu – un tsunami de critici de tot felul. La 11 ianuarie, Crina îi scrie domnului Buşoi: „Doamne Fereşte, nu mai sunteţi sănătoşi la cap! După ce că amestecaţi cutremurul cu morţii din Colectiv, vă mai folosiţi şi de momentele în care mor românii! Cei din Colectiv din cauza unora ca voi…”. La aceeaşi dată, Radu îi spune, tot pe Facebook: „Mă întreb câtă lipsă de decenţă şi disperare după putere să existe pt. a exploata politic o tragedie umană. Una e să faci declaraţii şi promisiuni că se vor remedia problemele şi alta e să faci conferinţă de presă cu poze ale unor tragedii. Este aproape incredibil… Aproape…”. La rândul lui, Marius scrie: „Cine a avut “geniala” idee cu imaginea de pe fundal, e cel mai mare duşman al tau. Dacă a vrut să te îngroape, a reuşit. Pupă-l şi trece-l la primă”. Alina e ceva mai directă şi-i spune lui Buşoi: „Nesimţitule! Nu ţi-e ruşine să te afişezi cu imaginile alea în spate. Călcaţi pe cadavre! Sunteţi de cea mai joasă speţă!”. În chip ceva mai rafinat, dar cu la fel de acidă critică, Eni îi zice: „Dacă întrebai pe stradă 10 oameni dacă e bine sau nu să folosească un partid vreodată acest mod de a face campanie, 10 ar fi răspuns NU. Incredibil cât de tâmpiţi şi rupţi de realitate sunt politicienii români!”. Dar, de fapt, cel mai tare comentariu din cele pe care le-am citit eu, până acum, e acela care-i aparţine lui Marius, care-i scrie lui Buşoi: „Să îţi fie ruşine că te foloseşti de aşa ceva! Ai ceva de spus, fii bărbat şi spune, nu îţi transmite mesajul la umbra crucilor unor copii nevinovaţi! V-ar bate Brătianu cu furtunul de la maşina de la spălat dacă ar mai trăi să vadă ce i-aţi făcut PNL-ului. Ruşine să vă fie!”.

În loc de concluzie: vai de capul nostru de bucureşteni!

Acesta fiind zise, cred că pot încheia aici, fără probleme: şansele lui Buşoi de-a fi Primar general al Capitalei au răposat deja, cu totul, la 11 ianuarie. Se vede asta, cu mare claritate, din comentarii cum sunt cele de mai sus, cu sutele (de fapt cu miile, dacă te pui şi cauţi ceva mai atent). Nu mai are, prin urmare, nici un sens să mai vorbim, de exemplu, despre lipsa deplină de contact cu realitatea a celor scrise domnul Buşoi pe pagina sa web, la adresa http://www.cristianbusoi.eu/, unde, în textul intitulat Capitala deciziilor bune: Construim un Bucureşti european, nu apare nici măcar o referire la problema corupţiei (deşi asanarea rapidă a acestei probleme a constituit, la începutul lui noiembrie anul trecut, o preocupare majoră a zecilor de mii de oameni ieşiţi în stradă nu doar în Bucureşti, ci şi în multe ale localităţi din toată România). Şi nici măcar o referire – măcar una micuţă! – la problema reparării şi modernizării rapide a sistemului de termoficare, astfel încât să nu mai sufere de frig, în toiul iernii, bucureşteni cu sutele de mii.

Dacă domnul Buşoi ar mai fi în competiţia electorală, poate că ar merita să discutăm şi despre aceste lipsuri bizare din programul domniei sale. Dar, să fie clar, Cristian Buşoi NU mai e, de fapt, deloc în cursa reală pentru Primăria generală a Capitalei. I-a spus asta, foarte clar, tot de la 11 ianuarie, Mihai-Ciprian, care-a scris: „pentru mizerabilul început de campanie, vă doresc un grăsuţ 7% la locale.. poate o să realizaţi cât de mic sunteţi…”. Da, poate realizează. Dar, mai degrabă, cred că-i atât de plin de sine însuşi numitul domn Buşoi, încât continuă să viseze, cu ochii deschişi, că stă deja în fotoliul lui Oprescu. Cu-aşa candidaţi, vai de capul nostru, al bucureştenilor de toate culorile politice!

Comentează acest articol:

comentarii