Cum cine-i vinovat pentru morţii de la Colectiv? Fostul premier leton Valdis Dombrovskis, desigur!

Florin Diaconu
Trebuie completate doar numele< dar nu greu, le ;tii ;i

Mai trebuie trecute aici doar numele celor vinovaţi; ale vinovaţilor principali reali, nu ale celor mărunţi, de tipul prăpăditului acar Păun; dar asta nu-i prea greu, le ştim. Şi eu, şi tu. Le ştim cu toţii…

Normal că fostul premier leton e de vină. Da’ tu cine credeai? Obsedatule! Te pomeneşti că te-ai gândit, cârtitor nenorocit, că de vină pentru moartea a 31 de persoane (asta doar până acum; dar ştim deja că urmează şi alţii, ne-au spus asta medicii, încă de acum trei

Acesta-i căpătul unui fir ce trebuie descâlcit: o hîrtie ce a ucis, până acum, 31 de oameni

Acesta-i căpătul unui fir ce trebuie complet descâlcit: o hârtie ce a ucis, până acum, 31 de oameni

zile), ca şi pentru mutilarea gravă, în foc, a alţi peste 140, ar putea fi chiar marele apărător al dreptăţii prin pieţe (ah, am uitat, şi săditor constant de pomi exotici, prin intersecţii), numitul Popescu Cristian Victor Piedone, primarul sectorului 4. Păi cum să fie omul ăsta, care-i pâinea lui Dumnezeu de bun, responsabil de aşa tragedie? El doar a eliberat (cel mai probabil pentru o şpagă zdravănă, că doar n-o fi fost tâmpit să facă asta aşa, degeaba) o Autorizaţie de Funcţionare (cea cu numărul 369 din 14 ianuarie 2015), în ciuda faptului că localul clubului nu avea – şi nici nu putea să aibă – aviz de funcţionare de la ISU, adică de la pompieri. Cum, şi pentru-atâta lucru tu îl crezi vinovat pe Piedone? Vai şi vai, dar mititelul de el ar merita chiar o medalie pentru că, nu-i aşa, n-a făcut decât să încurajeze economia de piaţă şi crearea de noi locuri de muncă. Aşa că, porcule, lasă-l în pace pe imaculatul şi nevinovatul Piedone!

Atunci, poate, dom’ ministru de Interne Gabriel Oprea?

În nemernicia ta absolută, poate crezi că vinovatul adevărat ar fi nu Piedone, ci chiar marele protector al interesului naţional, vicepremierul Gabriel Oprea (cel care este şi ministru de Interne)? Da’ de ce-ar fi Oprea vinovat; sau măcar responsabil pentru tragedia de la Colectiv? Doar pentru că, politiceşte vorbind, e şeful supreme al lui Piedone? Şi pentru că el cheltuieşte constant, de ani de zile, fără să aibă nici o afacere (vezi pentru asta declaraţiile sale de avere şi de interese, la adresele de Internet – dacă acestea funcţionează, ceea ce astăzi nu e deloc cazul, âam încercat până acum de cel puţin cinci ori; oare de ce aceste texte nu pot fi accesate? – http://www.mai.gov.ro/ministri/declaratii/DA_OPREA_IUNIE_2015.pdf, precum şi http://www.mai.gov.ro/ministri/declaratii/DI_OPREA_IUNIE_2015.pdf), sume cu mult mai mari decât salariul (inclusiv construind statui sau susţinând editarea unor volume scumpe)? Sunt absolut sigur că, la nevoie, nu-i aşa, bietul Gabriel Oprea mănâncă de prin gunoaie, numai ca să poată economisi astfel bănuţii cu care să tot facă fapte bune, fără număr, fără număr. Cum? Tu nu crezi asta? Tu crezi că Oprea e un porc nenorocit care, inevitabil, e beneficiarul direct al unei mari părţi din şpăgile luate, continuu, de alţi infractori cum e Piedone? Că el şeful unei mafii, la nivel naţional, care oferă protecţie politică şi poliţienească (dacă tot e ministru de Interne), contra sume enorme? Eu ţi-am zis că eşti obsedat! Cum poţi tu crede o astfel de porcărie, tocmai despre marele erou naţional pe care, uite, oamenii cei răi din presă îl tot acuză de plagiat (ca şi de protejarea şi promovarea în posturi-cheie a altor plagiatori), atunci când nu cârtesc numindu-l generalul izmenelor?

Dacă nu Oprea, atunci, cumva, premierul Victor Viorel Ponta?

Băi, obsedatu’ obsedaţilor! Cum nu poţi dovedi nici că Piedone şi nici că Oprea ar fi vinovaţi (sau măcar din plin responsabili, în plan instituţional şi politic) de tragedia din Colectiv, tu ai ajuns acum să te legi, în nemernicia ta absolută, chiar şi de micul Titulescu? Păi cum ar putea fi Victor Viorel Ponta, premierul care ne face pe toţi fericiţi (mai puţin pe procurorul Panait, dar, la dracu’, asta-i cu totul altă discuţie), la fiece pas al domniei sale, vinovat (sau responsabil) pentru morţii şi mutilaţii de vinerea trecută? În nici un fel, săracul de el! Pe cât ştim noi, la momentul dezastrului, mititelul de Ponta se afla dincolo de Atlantic, teoretic pentru „o întrevedere cu preşedintele mexican, Enrique Peńa Nieto, la Palatul Naţional din capitala Ciudad de Mexico, în marja Summit-ului Global pentru Guvernare Deschisă”, după cum ne zice Ponta însuşi pe pagina sa de Facebook. În realitate, el se afla acolo (ştim asta, cu toţii!) ca să asiste, ca spectator împătimit, la Marele Premiu al Mexicului, o importantă cursă automobilistică de Formula 1. Păi asta-l şi disculpă, nu-i aşa? Dacă tot amuşina pe lângă maşini, cu entuziasm de adolescent cu coşuri pe faţă şi voce în schimbare, cum să fi fost el vinovat de ce s-a petrecut în Colectiv? A, e şeful guvernului şi, ca atare, direct responsabil, în plan politic, pentru faptul că subordonatul lui, ministrul Oprea, conduce instituţii care nu şi-au făcut treaba, în sensul în care nu au efectuat prevenţia incendiului, aşa cum le obligă legea? Băi, tu eşti chiar prost? Şi pentru atâta lucru vrei tu să plătească acum Ponta? Păi şi-atunci cine-o să ne mai mintă în formă continuată; şi cine mai pleacă, oricând i se năzare, prin Dubai, la şpriţuri şi fetiţe, cu alţi mari oameni de stat, de tipul lui Ghiţă?

Acestea fiind zise, repet, singurul vinovat pentru dezastrul din Colectiv nu poate fi, logic vorbind, decât fostul premier leton Valdis Dombrovskis, desigur! La 27 noiembrie 2013, fix la o săptămână după ce prăbuşirea acoperişului unui supermarket, la Riga, provoca moartea unui număr de 57 de oameni, Dombrovskis afirma public: „Îmi anunţ demisia din postul de prim-ministru şi îmi asum responsabilitatea politică pentru tragedie”. În astfel de condiţii, eu cred că letonul ăsta aduce ghinion lu’ toate clădirile din Europa, iar nu doar lu’ acoperişurile lu’ magazinele mai mari din Riga. Aşa că – să fie clar! – el şi numai el e de vină, cred eu, şi pentru dezastrul de la Colectiv.

P.S.: Dincolo de această foarte amară şi foarte tristă ironie, rămâne un adevăr crunt, cu mai multe straturi: Piedone a dat autorizaţia; Oprea îl ţine-n braţe pe Piedone (şi-am explicat cam de ce face asta). Iar Ponta îl ţine-n braţe pe Oprea, căci fără partidul acestuia n-ar mai exista actuala majoritate guvernamentală. Asta e, chiar dacă unora nu le place. Deocamdată, o să stau în banca mea. Încă mai am ceva speranţă că, măcar într-un caz ca acesta, Procuratura îşi va face treaba până la capăt. Deja patronii de la Colectiv au fost luaţi pe sus şi reţinuţi, la început pentru doar 24 de ore. Strânşi cu uşa, vor spune – pun pariu – cât şi cui au dat şpagă. Piedone e, aşa cum ştim, primul pe lista potenţialilor primitori ai şpăgii respective (el, nu altcineva, a eliberat autorizaţia). Dacă-l saltă şi pe Piedone şi-l strâng cu uşa, cum dosarul e deschis pentru omor calificat (care, să nu uităm, „se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi” – vezi Articolul 189 din Codul Penal), probabil că-şi va da în gât şeful politic, pe Oprea (doar nu credeţi că unul ca Piedone poate opri tot ce încasează, fără chitanţă, doar pentru propriile-i şunchiţe). Dacă pică şi Oprea în ghearele Procuraturii (ceea ce nu e deloc foarte probabil, dar e perfect posibil), atunci pică şi Ponta, măcar de la guvernare.

Aşa că, în final, am de spus următoarele: măcar vreo lună o să stau liniştit, acasă, aşteptând ca statul să-şi facă, măcar acum, treaba. Dacă însă nu se întâmplă nimic, cred că pe 14 decembrie, chiar de ziua mea, o să mă duc la Ferometal şi-o să-mi cumpăr cel mai mare topor pe care-l găsesc acolo. Nu instig cumva la violenţă, să fie foarte clar. Doar te întreb pe tine, în mod foarte direct: nu vrei, dacă nu se întâmplă nimic, nici acum; şi dacă, din nou, vinovaţii principali scapă fără să li se clintească nici măcar un fir de păr din cap, să-ţi cumperi şi tu un topor de-acela mare, de pompier? Dacă da, ţi-aş propune să facem, mai întâi, un drum până la Primărie, la sectorul 4. După aia, mai vedem noi la cine mai mergem în vizită de curtoazie, cu un buchet mare de toporaşi. Ce zici? Eu, unul, de data asta chiar m-am săturat. Pe bune, nu-i nici o glumă aici. Nici una. Doar hîrşâit continuu de tocilă pe lama toporului, ca să zic aşa; fiindcă m-am gândit să-l ascut foarte bine.

Comentează acest articol:

comentarii