Frumoasa din pădurea adormită: i s-a rupt până şi elasticul de la pantalonaşi, de-atâta sforăit

Florin Diaconu
Resurse strategice: numai bune să-ţi pui capul pe ele, cu anii, şi să visezi la guvernare

Resurse strategice: numai bune să-ţi pui capul pe ele, cu anii, şi să tot visezi la guvernare

PNL şi prinţesa Aurora (cea din desenul animat realizat de Disney în 1959) seamănă, îi clar, ca două picături de apă. Şi copila vrăjită de hapsâna Maleficent, ca şi singurul partid de opoziţie ceva mai mărişor pe care-l are acum România dorm de rup pământul, cu sforăituri îngrozitoare. Între timp, în jurul lor, pînă să vină prinţul cel fermecat – dac-o veni! – se tot petrec lucruri: mărunte, dar şi importante, iar unele dintre acestea sunt absolute îngrozitoare. Dar nu contează, nici Aurora şi nici partidul tandemului Gorghiu-Blaga nu văd şi n-aud nimic din ce se petrece în jurul lor: somnul le este cu mult prea adânc, iar sforăiturile lor, dacă-ar fi statui, ar avea capetele sus, sus de tot, cu mult dincolo de nourii din înalturi

Informaţii tare proaspete: dar nu acum, ci anul trecut

Dacă deschizi pagina web a PNL (www.pnl.ro) şi apeşi butonul pe care scrie press room, în stânga, cum te uiţi la ecran, se succed, mişcându-se agale de sus în jos, sub titlul albastru care ne spune că acolo găsim ANUNŢURI, mai multe texte. Acestea ne oferă informaţii utile, dacă ne preocupă viaţa cetăţii privită dintr-o perspectivă ceva mai de dreapta. Aşa de exemplu, de-acolo poţi afla că „Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, copreşedinte ACL, va fi prezent sâmbătă, 27 septembrie 2014, la Sinaia, unde va participa, începând cu ora 18:00, la evenimentul “100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand” şi la Festivalul „Sinaia Forever”. Alături de preşedintele PNL vor fi prezenţi copreşedintele ACL Vasile Blaga şi liderii Alianţei Creştin-Liberale Mircea Roşca şi Roberta Anastase”. Drăgut şi util lucru, să poţi afla, când vrei (şi for free, pe deasupra), ce s-a întâmplat cu an an în urmă, nu-i aşa?!

Sau, dacă mersul la munte nu te prea tentează, poţi afla că „Mitingul ACL, care va avea loc pe 27 septembrie, începând cu ora 11:00, în Piața Victoriei, va fi transmis live. Adresa Live stream: http://iohannis.live2web.ro/” (numai că mitingul în cauză nu va avea, ci a avut loc: la 27 septembrie, exact aşa cum scrie în anunţ, dar anul trecut!

Ferestre de oportunitate complet ratate (sau, poate, nici măcar identificate)

În PNL există, desigur – ca şi-n alte partide – oameni harnici şi onorabili. Şi încă mulţi, înclin să cred (din nou, la fel ca şi-n celelalte partide). Dar maşinăria de partid, aparatura funcţionărească şi birocratică a PNL pare, adesea, să fie una complet blocată. Să dau un exemplu (care mi se pare relevant şi scandalos): Acum câteva zile, cu surle şi trâmbiţe, PSD Bucureşti şi-a ales un nou preşedinte. Acesta este primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiţă. Dacă-aş fi fost în locul liderilor şi comunicatorilor PNL, aş fi ţopăit de bucurie, continuu: această decizie a principalului partid de guvernământ oferă, gratis, uriaşe cantităţi de „muniţie politică” de prim ordin, oricărei forţe aflată în cometiţie cu PSD. Şi aceasta fiindcă, aşa cum clar ne spun tot soiul de surse deschise, „numele lui Robert Negoiţă a apărut în două mari scandaluri, de evaziune fiscală şi de prostituţie”. Mai precis, relatează sursa deschisă din care cităm aici (vezi textul complet la adresa de Internet http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20414760-robert-negoita-candidat-unic-ales-unanimitate-presedinte-psd-bucuresti-ecaterina-andronescu-presedintele-psd-bucuresti-functie-este-potrivit-duca-mai-departe-organizatia-negoita-doua-obiective-adminis.htm), „în urma unui control demarat de ANAF în septembrie 2009 privind tranzacţiile din sectorul imobiliar realizate de Robert Negoiţă în perioada 2006-2008, pentru a verifica dacă trebuie plătită TVA la aceste operaţiuni, Fiscul a apreciat că Negoiţă datorează bugetului de stat suma de 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentând TVA aferentă tranzacţiilor imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi”. În plus, ne spune aceeaşi sursă, „potrivit ziarului România Liberă, Robert Negoiţă a postat pe 12 iunie 2015 pe site-ul primăriei declaraţia sa de avere şi de interese în care arată că are datorii de aproape 52 de milioane de euro către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”. Iar „Antena 3 scria în 2010 ca numele lui Robert Negoiţă şi Nicoale Bănicioiu apar într-un dosar de prostituţie de lux instrumentat de DIICOT”.

Să ai adversar, la Bucureşti (localitate unde, să nu uităm, trăieşte şi votează o cotă-parte de peste 10% din întregul electorat), un astfel de personaj, e o uriaşă fereastră de oportunitate în plan politic. PNL n-ar fi avut nimic altceva de făcut – dacă ar fi fost în minimă stare de funcţionare, în ceea ce priveşte capacitatea de analiză a oportunităţilor şi accea de comunicare – decât să informeze întreg norodul că l-am apucat, cu toţii, pe Dumnezeu de-un picior, cu un astfel de şef PSD în Capitală.

Dar, deşi complet imposibil de înţeles, PNL tace (de fapt, continuă doar să sforăie). În ultimele câteva zile, pe pagina sa web, apar – după ce alegerea lui Negoiţă a devenit fapt împlinit – doar trei materiale de presă: un anunţ privitor la o întâlnire a unuia dintre vicepreşedinţii PNL cu oameni de faceri din domeniul petrolier; un text interesant şi incisiv al Andreei Paul, pe tema minciunilor PSD în legătură cu redevenţele petroliere; şi un text al europarlamentarului Daniel Buda, pe tema cotelor de refugiaţi. Atât.

În loc de happy end, o porţie zdravănă de duş rece: poate-i de folos

Pe bălaia prinţesă Aurora, cea căzută în greu somn, la 16 ani, poate o s-o trezească, cândva, prinţul cel frumos. Dar cu PNL, cred eu, e ceva mai complicat: sforăie atât de tare, încât am senzaţia că i s-a rupt, datorită vibraţiilor continue, până şi elasticul de la pantalonaşii de joacă cu care-i îmbrăcat. Dacă nu se trezeşte, nu-i deloc bine. Dar mă întreb: şi dacă totuşi nu mai doarme, n-o să se împiedice, căzând brusc în nas, de numiţii pantalonaşi, care-o să-i cadă iute, pân’ la glezne, cum se dă jos din pat? Iar cele trei zâne bune, care oricum n-au reuşit să prevină somnul ăl mare, nici măcar nu mai sunt acum în decor: au plecat şi ele, zice-se, încă de acum câţiva ani, la cules căpşuni, prin Spania.

Comentează acest articol:

comentarii