O nouă nemernicie de partid şi de stat: militari români, reînhumaţi în cutii de carton

Florin Diaconu

Revoltător: acum două zile, în prezenţa mai multor înalte oficialităţi române, sute de militari români căzuţi în Al Doilea Război Mondial,în Rusia, au fost reînhumaţi în cutii de carton, închise cu bandă adezivă (fotografie preluată de pe site-ul oficial al MApN).

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) ne anunţa, la 28 septembrie a.c., printr-un Comunicat de presă (vezi textul integral al acestuia la adresa de internet http://www.mapn.ro/cpresa/15660_Militari-rom%C3%A2ni-c%C4%83zu%C8%9Bi-la-Stalingrad,-re%C3%AEnhuma%C8%9Bi-la-Rosso%C8%99ka) că a doua zi urma să aibă loc, „în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd”, reînhumarea unui număr de „345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. La 29 septembrie, după ce reînhumarea a avut loc, acelaşi Minister al Apărării publica 11 fotografii făcute la Rossoşka (vezi galeria completă, intitulată Aspecte de la ceremonie, la adresa de internet deja indicată mai sus).

Unele dintre aceste imagini prezintă scene care, pentru orice om normal, sunt absolut revoltătoare. În fotografia numărul 2, de exemplu, se văd, într-o groapă de mari dimensiuni, săpată la câţiva metri în spatele unui scurt text inscripţionat pe suprafaţa unui bloc de marmură neagră, nişte cutii de carton, închise cumva cu bandă adezivă trasparentă. Imaginea cea mai sinistră din cele 11 este cea cu numărul 4. Aici, groapa în cauză, săpată cu un utilaj mecanic (panta folosită de acesta pentru a ieşi din groapă e vizibilă, clar, în partea din stânga, sus), se vede pe toată lungimea sa: înăuntru sunt aşezate, ordonat, în şase şiruri paralele lungi, plus un al şaptelea, incomplet, mai multe sute de cutii din carton maroniu, de tipul acelora în care sunt ambulate, în mod obişnuit, pachetele de biscuiţi sau pungile cu pufuleţi (http://www.mapn.ro/fotodb/20170929/IMG_5669). Dacă te uiţi în grabă, ai senzaţia că e o vreo fotografie a Poliţiei, care tocmai a prins nişte borfaşi ce voiau să îngroape, pe şest, ceva mărfuri de contrabandă. Două sau trei dintre cutii sunt vizibil desfăcute sau parţial rupte. Imaginea cu numărul 7 ne lămureşte, pe deplin, despre ce-i vorba: un înalt funcţionar civil din Ministerul Apărării stă în poziţie de drepţi în faţa unui şir de opt cutii din carton, de mărimea celor pe care le-am văzut deja în groapă, doar că acestea au, la mijlocul axei lor lungi, câte o bandă tricoloră lată de câţiva centimetri (http://www.mapn.ro/fotodb/20170929/IMG_5723). În imaginea numărul 8, un ins îmbrăcat într-o uniformă militară cu camuflaj de deşert stă în groapă, în picioare, şi se uită în jos, către cinci dintre cutiile cu bandă tricoloră. În imaginea numărul 9, înaltul funcţionar civil – care e chiar actualul secretar general al MApN, înalt funcţionar public – stă pe vine, pe marginea gropii, şi dă o cutie cu bandă tricoloră insului în uniform de camuflaj, aflat în groapă (http://www.mapn.ro/fotodb/albums/20170929/IMG_5727.jpg).

Cine sunt participanţii vinovaţi de aceast episod jenant

Dintre oficialităţile statului român care au participat la această uluitoare nemernicie – nu pot numi altfel reînhumarea în cutii din carton a câtorva sute de militari români căzuţi la datorie – îi putem identifica, din explicaţiile care însoţesc fotografiile, ca şi din Comunicatul MApN, pe următorii: Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al MApN şi conducăorul delegaţiei care a participat la reînhumare; senatorul PSD Titus Corlăţean şi deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, ales pe listele USR; comunicatul MApN vorbeşte şi de prezenţa unor „reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Externe”. În mai multe din cele 11 fotografii poate fi lesne identificat şi Constantin Dudu Ionescu, fost demnitar din partea PNŢCD şi actualmente consilier de stat la Cotroceni (comunicatul MApN nu îl aminteşte, dar el apare în mai multe informaţii de presă – vezi la adresa de internet http://www.stiripesurse.ro/revoltator-militarii-romani-cazu-i-la-stalingrad-ar-putea-fi-reinhuma-i-fara-onoruri-militare-razbunarea-crunta-a-lui-dmitri-rogozin_1222348.html, ca şi la adresa de internet http://www.romania-actualitati.ro/ostasi_romani_cazuti_in_luptele_de_la_stalingrad_reinhumati_la_rossoska-107787). E drept, Dudu Ionescu nu apare, pe site-ul MApN, în niciuna dintre fotografiile ce înfăţişează cutii din carton, ci – inclusiv purtând ochelari de soare negri, de zici că tocmai joacă într-o scenă din Men in Black – doar în unele în care e prezentată o slujbă religioasă, oficiată, pe cât înţeleg, de un preot militar.

Fără fanfară şi fără gardă de onoare, c-aşa vrea Rogozin, zice presa

Dincolo de ideea absolut incalificabilă – şi de care se fac responsabile în mod direct autorităţi de stat române – de a reînhuma în cutii de carton militari căzuţi pe front, la datorie (nu contează când şi unde), ceea ce s-a petrecut acum două zile în cimitirul de la Rossoşka e la fel de revoltător şi din altă perspectivă: conform informaţiilor de presă existente, care preiau inclusiv un fragment dintr-un text publicat de ziarul rusesc Izvestia, reînhumarea s-a desfăşurat „modest”, adică „fără fanfară militară şi gardă de onoare”. Surse deschise afirmă, explicit, şi că „o dispoziție în acest sens a fost emisă de Dmitri Rogozin, responsabil pentru pregătirea ‘sărbătorilor în cinstea celei de-a 75-a aniversări a victoriei Armatei Roșii în bătălia de la Stalingrad’”. Aceleaşi surse sugerează şi că „vicepremierul rus ar fi luat această decizie la insistența activiștilor locali, nemulțumiți de pregătirile pentru ceremonia solemnă de reînhumare a militarilor români” (vezi textul de la la adresa de internet http://www.stiripesurse.ro/revoltator-militarii-romani-cazu-i-la-stalingrad-ar-putea-fi-reinhuma-i-fara-onoruri-militare-razbunarea-crunta-a-lui-dmitri-rogozin_1222348.html).

Câteva întrebări, plus o urare sinceră, preluată din reacţii deja publice

Că Rogozin are o astfel de atitudine, nu-i deloc de mirare. Ştim, cu toţii, cine e personajul acesta. Ceea ce e rămâne însă absolut intolerabil e episodul reînhumării, în cutii de carton, a unor militari români căzuţi în luptă. Să explic niţel, ca să fie mai clar, dacă se mai află, cumva, cineva care chiar nu pricepe: îţi poţi imagina că, la Paris, ajunşi la Domul Invalizilor, l-am găsi, de exemplu, pe Napoleon (alt militar decedat demult) aşezat într-o cutie din carton? Sau că, la Arlington, cimitirul militar ar fi alcătuit din şiruri nesfârşite de cutii din carton (eventual acoperite cu ceva folie de plastic, ca să nu le strice ploaia)? Nu, cred că nimeni zdravăn la cap nu-şi poate imagina aşa bazaconie sinistră. Nu-i bai, ce nu pot face francezii şi americanii pot face, iată, românii! Mai precis, instituţii ale statului român, ca şi partide politice importante, de la Putere, ca şi din Opoziţie. Şi e clar că despre instituţii vorbim aici, nu despre comportamentul unor simple persoane fizice, oricine ar fi ele. Niciuna dintre oficialităţile române (alese sau numite în funcţie, nu contează) pe care le-am înşirat mai sus nu se afla acolo în nume propriu, ci, evident, doar reprezentând instituţiile unde lucrează: Guvernul, mai multe ministere (Apărarea şi Externele), Administraţia Prezidenţială, ambele Camere ale Parlamentului, ca şi două dintre partidele parlamentare importante – PSD şi USR. Citind toată această listă, nu poţi înţelege decât un lucru: pentru oficialităţi române de toate culorile şi rangurile, să-şi bată joc de militari români morţi la datorie pare a nu fi o problemă. Dimpotrivă. De ce niciuna dintre instituţiile implicate n-a dat deja explicaţii şi nici n-a prezentat scuze, nu-i deloc clar. De ce MAE nu a întreprins nimic vizibil – şi adus în timp util la cunoştinţa opiniei publice – pentru a face ca Federaţia Rusă să respecte chestiuni de bun simţ elementar, ca şi de protocol diplomatic, iarăşi nu-i clar.

În câteva din grupurile de pe Facebook unde sunt discutate frecvent chestiuni ce ţin de Apărare, ca şi de istoria militară, există deja mesaje deschise care exprimă revolta faţă de reînhumarea unor militari români în cutii de carton. Cineva foloseşte, pe bună dreptate, formula „bătaie de joc”. Altcineva are o postare extrem de scurtă, dar clară: „Penibil!”. Privind fotografiile cu oficialităţi române prezente la Rossoşka, altcineva scrie: „Dar s-au dus  putorile să mănânce pe banii statului şi să bea votcă de calitate. Cred că a fost coadă”. Alte persoane au postat, referindu-se tot la atitudinea oficialităţilor române: „Ireal”; sau „Ruşine!”; sau „Împuţiţi!”; sau „Ruşine autorităţilor de ‘carton’, ruşine delegaţiei româneşti… jegurilor!”; sau „Bine că nu i-au pus în plasa de plastic rămasă de la cumpărături ☹. Ordinari!”.

Eu, unul, nu mai am, în aceste condiţii, de spus decât un singur lucru: mă asociez, fără rezerve, urării sincere adresate de un om oarecare, tot pe Facebook, tuturor oficialităţilor române direct responsabile pentru nemernicia de la Rossoşka. Urarea în cauză, pe care m-aş bucura să o citească toţi cei care ar fi putut, dacă ar fi vrut, să facă astfel ca reînhumarea despre care vorbim aici să fie una decentă, sună în felul următor (citez textual, ca şi mai sus): „SĂ DEA DUMNEZEU SĂ AVEŢI ŞI VOI PARTE DE AŞA CEREMONIE!”. Am scris în mod deliberat cu litere ceva mai mărişoare, ca să se vadă, bine de tot, şi la Apărare, şi la Cotroceni, şi la Externe, şi la Guvern, şi în Parlament, şi la PSD, şi la USR, în birourile tuturor celor vinovaţi de (sau implicaţi în) acest episod jenant; un episod care, în chip absolut imposibil de înţeles, nu conţine nici măcar un gram „de respect, atât pentru cei care s-au prăpădit în luptă, cât şi pentru noi înşine”, ca naţiune care, cine ştie cum, încă funcţionează.

Comentează acest articol:

comentarii