1 Decembrie: Ne vedem, prietene, la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol

Florin Diaconu

Aici ne vedem, prietene, pe 1 decembrie 2017, la ora 8.30 dimineaţa.

Mâine, de Ziua Naţională, probabil că o să fie rost de mult scandal şi de multe huiduieli, în întreaga zonă în care se va desfăşura parada militară din Bucureşti. Mai multe surse de presă indică, foarte clar, că există această posibilitate. Ca să dau un singur exemplu, Ştirile Pro TV transmit că “… la Arcul de Triumf este anunţat un protest începând cu ora 10.00, sub titlul Bucureşti: Fără politicieni penali la Parada Militară”. Aceeaşi sursă deschisă mai transmite că organizatorii protestului în cauză transmit liderilor politici următorul mesaj: “Pe 1 decembrie nu dorim politicieni cu probleme penale să participe la Parada Militară de Ziua Naţională a României din Bucureşti! Nu vă acceptăm la această zi specială pentru România! Veţi fi huiduiţi de românii care muncesc pentru ţară! Voi aţi furat şi aţi distrus ţara! Voi veţi plăti!”. Găseşti întreaga ştire din care citez la această adresă de internet.

În aceste condiţii, am propus colegilor şi prietenilor mei din iniţiativa civică pe care am numit-o Regimentul de Voluntari din Bucureşti un lucru foarte simplu: să nu amestecăm în niciun fel protestele – perfect legitime, subliniez asta – împotriva celor aflaţi acum la guvernare (adică împotriva cetei domnilor Dragnea, Tăriceanu şi a susţinătorilor lor) cu respectul (la fel de legitim, cred eu) faţă de Ziua Naţională şi faţă de Armată.

Prin urmare, prietene, eu, unul, NU mă duc mâine la Arcul de Triumf. Mă duc, în schimb, fix la 8.30 dimineaţa, la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol. Voi aprinde acolo o lumânare în memoria militarilor români care, cu sutele de mii, au murit, în Primul Război Mondial, pentru ca Marea Unire de la 1918 să poată avea loc. Şi, ca să fie clar, sintagma “cu sutele de mii” nu-i deloc o simplă figură de stil. Doar în timpul campaniei din 1916, “aproximativ 250.000 de ostaşi, adică o treime din efectivele mobilizate” au murit în luptă, au fost răniţi sau au căzut prizonieri (vezi Mihai Bărbulescu, Dennis Deletant, Keith Hitchins, Şerban Papacostea, Pompiliu Teodor, Istoria României, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 1998, p. 417). Alte multe zeci de mii de oameni au căzut, mai apoi, în campaniile din 1917 şi 1919. Reiau, fără eroismul exemplar al acestor sute de mii de militari români căzuţi în luptă, Marea Unire n-ar fi fost, probabil, posibilă.

Aşa că, prietene, dacă înţelegi ce-ţi spun eu aici (şi nu mă îndoiesc de faptul că tu, indiferent cine eşti şi indiferent ce convingeri ai, chiar poţi înţelege, fără niciun fel de dificultăţi, tot ce-am scris în rândurile de mai sus), poate că ne vedem mâine, fix la 8.30 dimineaţa, în faţa Mormântului Eroului Necunoscut din Parcul Carol. Adu şi tu o lumânare, dacă vrei, ca s-o aprinzi în amintirea eroilor care au murit, în Primul Război Mondial, pentru Marea Unire!

 

Comentează acest articol:

comentarii