Politica românească: înghite iute, prietene, un antivomitiv puternic!

Florin Diaconu

Acest text aşezat, la vedere, pe zidul primăriei din Ogrezeni, judeţul Giurgiu, ne spune multe despre cum arată şi ce înseamnă, în realitate, viaţa politică la noi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La doar doi paşi de Bucureşti (71 de kilometri, mai exact, pe un drum niţel ocolit, dar pe care nu-ţi rupi de tot maşina) – în Ogrezeni, judeţul Giurgiu – primarul Jean Jipa a aninat, chiar pe sediul instituţiei pe care cu atâta [las aici, între paranteze drepte, ceva loc liber, ca să poţi tu completa cu ce cuvânt sau expresie crezi că s-ar potrivi mai bine în această situaţie] o conduce, o lozincă mare, scrisă cu litere albe, pe fond roşu: aceea pe care o vezi chiar în deschiderea acestui text (pentru ceva mai multe amănunte, vezi şi o informaţie de presă la adresa de internet http://www.ziuanews.ro/stiri/primar-psd-din-giurgiu-fuck-ue-fuck-nato-fuck-usd-i-p-aia-de-la-bucure-ti-775813).

Ce ne spune textul pe care edilul local l-a pus, la vedere, pe zidul primăriei din Ogrezeni, e foarte clar: avem de-a face cu un domn care, în mod evident, gândeşte în termeni complet lipsiţi de orice preocupare pentru coerenţa logică elementară: pe de o parte spune, deschis, că pe el îl doare-n cot că există o lege ce interzice, între altele, fumatul în clădiri publice. Pe de altă parte, acelaşi primar se dă, concomitent, mare legalist: el ne informează că, la dânsu-n instituţie, putem fuma – citez textual – „oricând, oricât, orice!”, dar doar produse „legale”. Altfel spus, domnia sa ne spune, concomitent, că respectă, precum şi că nu respectă legea. E inutil, probabil, să-i amintim domnului în cauză că, de fapt, e o eroare logică elementară, deloc acceptabilă, să enunţi, în acelaşi sistem de referinţă şi în acelaşi timp, chestiuni complet contradictorii. Dar, la naiba, chestiunile legate de lipsa logicii sunt, de fapt, mai nimic în raport cu restul textului aşezat meşteşugit, cât să se vadă bine, din drum.

După anunţul referitor la fumat, urmează, între ghilimele, o replică dintr-un film pe care, poate, l-ai văzut şi tu (California Dreamin’, peliculă care, la vremea sa, a făcut destule valuri). În cazul de faţă, replica în cauză ne spune, de fapt, cam ce crede dom’ primar din Ogrezeni despre lume, în general: dulce et decorum iaste, pentru domnia sa, să purcedem, mintenaş, la acţiuni descrise explicit: „Fuck UE! Fuck NATO! Fuck USA!”. N-aş spune că, neapărat, cei trei actori importanţi ai scenei internaţionale la care se referă primarul din comuna Ogrezeni – respectiv Uniunea Europeană, Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite ale Americii – sunt cumva perfecţi. Totuşi, cu toate hibele lor, ei reprezintă, practic, întreaga lume occidentală, la care România încearcă, pe cât poate (adesea cu legitimă disperare), să se ataşeze încă dinainte de secolul al XIX-lea (cu precizarea că, în absenţa racordării la Occident, cu bunele şi cu relele lui, România ar fi rapid înghiţită de Estul rusesc, dominat, politiceşte vorbind, de domnia cnutului în folosul exclusiv al câtorva potentaţi de la Moscova sau din Sankt Petersburg).

Conform imaginii difuzate de presă, tratamentul exprimat prin cuvântul englezesc alcătuit din doar patru litere şi pe care l-am pomenit deja ar trebui aplicat, crede primarul Jipa din Ogrezenii de Giurgiu – şi tuturor autorităţilor centrale, descrise prin sintagma „ăia de la Bucureşti” (idee bizară şi de prost gust, chiar şi dacă, în mod evident pentru oricare dintre noi, numitele autorităţi centrale nu-s deloc prea eficiente; totuşi, o eventuală autonomie absolută a aşezărilor mici şi sărace – care-s, să nu uităm, majoritare în ţară – e, din raţiuni practice, complet imposibilă: nici chiar şi Ogrezenii domnului Jipa n-ar putea supravieţui, prea multă vreme, fără alocaţiile bugetare trimise, of şi of, chiar dă către „ăia de la Bucureşti”).

Câte ceva despre cariera politică a marelui amator de citate din filme

Tabloul pe care-l înfăţişez aici n-ar fi complet dacă n-ar cuprinde şi măcar câteva amănunte suplimentare despre primarul Jean Jipa din Ogrezeni şi măreţele sale fapte politiceşti, aşa cum le înfăţişează diverse surse de presă. În noiembrie 2013, pe când mai era în PNL (acum s-a răzgândit şi iată, a fost reales după ce a candidat din partea PSD) spunea, despre actualul său şef pe linie de partid, senatorul Bădălău, că „dacă se demonstrează că acuzaţiile” aduse senatorului „sunt adevărate, este jalnic pentru judeţul Giurgiu şi mai ales pentru comuna Ogrezeni”, locul în care Bădălău „s-a născut şi a crescut” (vezi text de presa la adresa de internet http://opiniagiurgiu.ro/politica/stirea-zilei/jean-jipa-este-imposibil-sa-transformi-un-pirat-marunt-intr-un-talhar-international/).  În 2012, ne spune tot presa, acelaşi Jean Jipa – care la vremea aceea era primar PDL – „a făcut un adevărat spectacol, acuzând partidul de care aparţinea că-l forţează să candideze pentru un nou mandate” (vezi ştire de presă la adresa http://giurgiupesurse.ro/exclusiv-inca-o-lovitura-pentru-pnl-jean-jipa-primarul-comunei-ogrezeni-a-trecut-la-psd/). Încă din 2009, de fapt, presa relata următoarele: „Personaj extrem de dificil, din punct de vedere comportamental, Jean Jipa este într-un baleiaj continuu. Ca tot românul imparţial, Jean de la Ogrezeni cântă pe la toate mesele. Ba pe la masa senatorului liberal Mustăţea, ba pe la masa pesediştilor, ba pe la masa B.P.J.-ului democrat-liberal, pe care l-a vizitat după o foarte lungă perioadă” (vezi articol de presă la adresa de internet http://www.giurgiu-news.ro/LUI-JEAN-JIPA—PRIMARUL-DIN-OGREZENI—I-AU-SOSIT-PETITORII-DIN-P.S.D.-GIURGIU-2782/pagina-22). Aş putea continua, prietene, dar chiar n-are rost, fiindcă presupun că te-ai lămurit deja, pe deplin: avem, deci – dacă e să facem un scurt bilanţ al celor constatate până acum – de-a face cu un traseist politic ordinar, lipsit de orice fel de credinţă doctrinară clară; cu un ins ce gândeşte în termeni asociaţi unor fracturi logice poate amuzante, dacă nu ar fi comise de către o autoritate (chiar dacă doar una locală);  cu un ales local care (cum se zice şi la mine-n cartier) îşi bagă picioarele în lege, pe care o respectă doar când vrea; ca şi cu un ales local care are, în mod clar, o viziune net antioccidentală, pe care nu se sfieşte să o afişeze public.

De ce e, totuşi, important cazul primarului Jipa din Ogrezenii de Giurgiu

Sigur, ai putea să mă întrebi, prietene, de ce cred, totuşi, că un caz cum e cel al primarului de Ogrezeni merită atâta atenţie. La urma urmei, ai putea spune: ce contează, până la urmă, ce-i în mintea primarului unei localităţi mărunte, din acelea care, nu-i aşa, nu prezintă niciodată prea multă importanţă? La o astfel de întrebare – legitimă, dar doar parţial – răspunsul meu e următorul: cazul Jipa nu-i, desigur, important în sine, decât până la un punct. Dar el ne spune, foarte clar, cum sunt structurate şi cum funcţionează, de fapt, toate partidele din România, fie că sunt la putere sau în opoziţie, ca şi cum funcţionează instituţiile statului care, într-un fel sau altul, sunt colorate politic (adică, din nou clar, aproape toate). Cazul Jipa e, desigur, în egală măsură ridicol şi trist, într-o cheie doar aparent minoră. Dacă însă înţelegi, şi tu, că inşi ca primarul Jipa din Ogrezenii de Giurgiu – lipsiţi de orice soi de loialitate politică reală, lipsiţi de orice credinţă realmente puternică în idei politice clare, lipsiţi de logică elementară, dar plini-ochi de porniri antioccidentale şi pentru care, ca o cireaşă pe tort, legea e complet facultativă – sunt, cu miile (de fapt, cu zecile de mii) în toată România, în egală măsură în posturi mărunte, ca şi în dregătorii înalte şi cu mare însemnătate, atunci n-are cum să nu te apuce, pe loc, disperarea cea mai cruntă. Precum şi o infinită greaţă – ah, să nu uit: sper că ai înghiţit deja, în timp util, un antivomitiv foarte puternic, aşa cum ţi-am zis, prietene, încă din titlu…

Comentează acest articol:

comentarii