Letal: o fotografie ce-o să le stea în gât, de-a dreptul, miilor de nemernici din Statul Islamic

Florin Diaconu
Un domn bătrând şi aparent inofensiv. doar aparent. Iar ISIL va afla în curând cam cum stă treaba cu această icoană a Beretelor Verzi şi cu tradiţia pusă pe picioare de colonelul Aaron Bank

Un bătrânel aparent inofensiv. Doar aparent. Iar ISIL va afla în curând cam cum stă treaba cu această icoană a Beretelor Verzi, ca şi cu tradiţia pusă pe picioare de colonelul Aaron Bank.

A murit acum mai bine de un deceniu, la 1 aprilie 2004 (avea atunci 101 ani), dar n-are nici o importanţă. Orice ins din ISIL care a făcut măcar niţică şcoală simte, pe bună dreptate, fiori reci pe şira spinării atunci când îi vede fotografia: este vorba despre colonelul Aaron Bank, cel care e direct responsabil pentru înfiinţarea Forţelor Speciale ale U.S. Army, aşa-numitele Green Berets.

Bank s-a născut la 23 noiembrie 1902, la New York. În adolescenţă a început să lucreze ca salvamar şi profesor de înot. „Iarna mergeam să lucrez la Nassau, în Bahamas şi vara la Biarritz, în sudul Franţei”, îşi amintea Bank, într-un interviu publicat în 1968, cum i-a fost tinereţea: „a fost o viaţă de pluş”. În aceşti ani, ne spune un articol publicat în Los Angeles Times a doua zi după moartea sa, Bank a învăţat să vorbească fluent freanceză şi germană. Când s-a lămurit că războiul e inevitabil, Bank s-a întors în ţară, unde în august 1939 s-a înrolat în forţele terestre (U.S. Army). În decembrie 1941 era deja locotenent. În 1943 ajunsese ofiţer responsabil cu pregătirea tactică al unui batalion de căi ferate staţionat la Fort Polk, în Louisiana. I-a căzut sub ochi, întâmplător, un anunţ referitor la faptul că e nevoie de voluntari care ştiu bine limbi străine şi care ar putea fi folosiţi pentru a duce la capăt „însărcinări speciale”. Aşa s-a alăturat OSS (Office of Strategic Services), un serviciu special înfiinţat la 11 iulie 1941 şi care este strămoşul direct al CIA de astăzi. La vremea aceea, OSS se îndeletnicea cu misiuni de recunoaştere, sabotaj şi diversiune în spatele frontului inamic, atât în Europa cât şi în Pacific. Bank a fost paraşutat în Franţa de sud, împreună cu alţi trei militari. A uşurat, deghizat în civil şi cooperând cu partizanii francezi (împreună cu care a dinamitat poduri şi căi ferate şi a atacat coloane germane în retragere), înaintarea spre nord armatelor aliate debarcate, în august 1944, pe coasta franceză a Mediteranei.

Decembrie 1944: 170 de oameni pregătiţi să-l captureze pe Hiler

La sfârşitul lui 1944, lui Bank i s-a încredinţat o misiune încă şi mai grozavă: aceea de a instrui 170 de cetăţeni germani, toţi antinazişti, pentru a-l captura pe Adolf Hitler. Toţi aceşti germasni care luptau de partea Aliaţilor trebuiau să fie paraşutaţi în Alpii Austrieci, acolo unde se presupunea că Hitler se va refugia din Berlinul pisat de bombardamente aeriene anglo-americane şi asediat de ruşi. Cei 170 de oameni urmau să acţioneze îmbrăcaţi în uniforme germane de vânători de munte. Operaţiunea Crucea de Fier – aşa a fost numită această temerară încercare – n-a mai avut loc, fiindcă Hitler a rămas, aşa cum ştim, la Berlin, unde s-a şi sinucis în ultimele zile ale războiului. După ce războiul s-a sfârşit în Europa, Bank a fost paraşutat în Indochina, unde l-a cunoscut pe Ho Şi Min, cel care avea să conducă, mai târziu, războiul de eliberare dus contra Franţei. Există surse deschise care susţin că, în raporte scrise trimise în ţară, Bank şi-a înştiinţat şefii că liderul vietnamez e foarte popular şi ar merita ajutat. Aşa cum ştim, Washingtonul i-a ignorat concluziile.

În 1951, Comandamentul pentru Operaţiuni Psihologice din cadrul U.S. Army l-a însărcinat pe Bank să creeze o nouă forţă de elită,

WâEmblema oficialâă a Beretelor Verzi

Emblema oficială a Beretelor Verzi, forţele speciale ale U.S. Army

capabilă să opereze adânc în spatele liniilor inamice. Însăşi logica Războiului Rece cerea aşa ceva. În 1952, Armata SUA a aprobat înfiinţarea unei unităţi speciale, cu efective totale de 2.300 de militari, la Fort Bragg (aici se află şi astăzi principalul comandament al Forţelor Speciale ale U.S. Army). Bank a cerut în mod insistent ca oamenii săi să poarte un semn distinctiv. A propus ca acesta să fie o beretă, dar preşedintele Kennedy a aprobat acest lucru abia în octombrie 1961, la aproape patru ani după ce Bank trecuse în rezervă. Beretele Verzi au luptat, de atunci, în toate războaiele duse de SUA, în toată lumea: în Vietnam, în Golf, în Irak şi în Afganistan.

7 brigăzi: 5 active, plus alte două în National Guard

Actualmente, afirmă mai multe surse deschise, U.S. Army Special Forces numără cam 7.700 de militari, repartizaţi în şapte mari unităţi (groups), fiecare alcătuită din mai multe batalioane. Iar la Fort Bragg, defunctul colonel Bank e încă, şi la momentul actual, exact ca o icoană. Sau, cum zicea la un moment dat un purtător de cuvânt al U.S. Army Special Forces Command, „o legendă”.

Aşa cum merg lucrurile în Orientul Mijlociu, probabil că legenda aceasta – plus mii de oameni din unităţile pe care colonelul Aaron Bank le-a înfiinţat – o să le stea, dar rău de tot, în gât multora dintre luptătorii Statului Islamic. Oricât de reţinut ar fi preşedintele Obama atunci când vine vorba să trimită trupe în Siria şi Irak, nu va avea încotro: va trebui să facă asta, iar Beretele Verzi ar putea fi în primul eşalon.

cam aşa arată, complet echipat pentru luptă, unul din oamenii din Green Berets. ISIL o să afle în curând de ce sunt în stare aceşti militari de elită ai Occidentului.

Cam aşa arată, complet echipat pentru luptă, unul din oamenii din Green Berets. Iar ISIL o să afle în curând, cred eu, de ce sunt în stare aceşti militari de elită ai Occidentului.

Luptătorii Statului Islamic (ISIL) sunt, aşa cum ştim, viteji tare; dar doar atunci când vine vorba să căsăpească civili fără apărare, să arunce în aer monumente istorice, să jefuiască metodic regiuni întregi, să violeze în grup sau să organizeze atacuri teroriste (mai nou, inclusiv în Europa). Sunt tare curios, însă, să vedem cum s-o descurca Statul Islamic atunci când războinicii săi vor da nas în nas nu cu cine ştie ce militari irakieni prăpădiţi, prost instruiţi şi fricoşi, care fug ca potârnichile; ci cu copiii de suflet ai colonelului Bank, tatăl Forţelor Speciale din U.S. Army. Înclin să cred că jihadiştii din ISIL vor fi extrem de surprinşi. Şi că surpriza lor va fi scurtă. Şi dureroasă. Şi ultima pe care-o vor avea, de fapt, înainte de-a ajunge, cu coada-ntre picioare şi ciuruiţi de gloanţe, în faţa lui Allah al lor. Şi mai cred eu că acesta nu va avea motive să le ofere celor din ISIL nici prea mult pilaf, nici carne-aburindă de berbec, nici câte 40 de fecioare. Fac pariu că, de acolo de sus, colonelul Aaron Bank (cel născut exact acum 113 ani)  se ocupă deja – ştie el exact cum – de asta. Aşa că, repet, Beretele Verzi le vor sta, curând, de tot în gât celor din ISIL, mai rău decât i-ar îndopa pe-aceşti jihadişti cineva, cine ştie cum, cu tone după tone de jumări foarte fierbinţi.

Comentează acest articol:

comentarii