Cazul preoţilor din Târnăveni: BOR, culcuş călduţ pentru infractori odioşi

Florin Diaconu
Preaferictul: indolent şi incapabil să facă ordine în BOR, sau c

Preafericitul Daniel: un Patriarh indolent şi incapabil să facă ordine în BOR, sau complice şi tăinuitor?

Zeci de segmente ale presei de toate tipurile – de la ziare locale mici şi până la posturi mari de televiziune – relatează continuu, începând de ieri, faptul că „suspecţii L.S. şi P. D., preoţi în municipiul Târnăveni” (aşa ne spune Vocea Transilvaniei) au devenit complicii unei grupări infracţionale care trimitea sistematic copii la cerşit, în Franţa. Rolul celor doi preoţi în această afacere era unul esenţial, ne spune presa: „copiii care urmau sa fie duşi la cerşit ajungeau mai întâi pe la slujitorii Domnului, care îi puneau să jure pe Biblie că nu vor fura nici un ban din sumele pe care le vor strânge, pe străzi, în Franţa”. Mai mult, relatează Ştirile PRO TV, copiii „erau obligaţi” (de cei doi preoţi, în biserică!) „să jure că vor respecta toată perioada de trei luni de zile pentru care au fost recrutaţi şi că nu vor fugi”. Surse apropiate de procurorii DIICOT au aflat şi că preoţii din municipiul Târnăveni obişnuiau chiar „să ţină o evidenţă nominală a persoanelor pe care le-au determinat să jure”, mai relatează Vocea Transilvaniei. Unele surse de presă susţin că ambii preoţi – implicaţi, în mod cert, în ceea ce se cheamă „grup infracţional organizat, cu preocupări pe linia traficului de persoane şi a traficului de minori, în scopul exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei pe relaţia Franţa” – ar fi fost suspendaţi din activitate (în mod bizar, arestaţi au fost, pînă acum – respectiv până în dimineaţa zilei de 24  septembrie – doar cei trei mireni care erau pe-o mînă, încă de prin 2009, cu cei doi „preacucernici” părinţi). Mai ştim, tot din presă, şi că profitul total al acestei activităţi infracţionale absolut odioase este estimat la peste 100.000 de euro.

Biserica Ortodoxă Română tace chitic: să punem zdravăn batista pe ţambal

Între timp, BOR nu suflă nici măcar un cuvinţel despre această faptă de-a dreptul abominabilă. Pe pagina web a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia (care cuprinde inclusiv Protopopiatul Târnăveni – cu sediul central în Str. Republicii, nr. 20, în localitatea Târnăveni, jud. Mureş; avându-l în frunte pe Pr. Protopop Sergiu Dumitru; cu tel./fax: 0265 440 715; 0786 133 511; şi cu adresa de e-mail: protopopiatultarnaveni@gmail.com – v-am dat şi datele complete de contact ca să vă fie mai uşor, dacă simţiţi nevoia, să felicitaţi Protopopiatul pentru această „măreaţă şi luminoasă” faptă „creştinească”!), singurele ştiri mai recente, aflate la vedere, sunt cele despre o „Liturghie arhierească în Catedrala Reîntregirii” (la 22 septembrie), despre „târnosirea bisericii din parohia Târnăveni V” (20 septembrie), despre o „slujire Arhierească în Parohia Tărtăria, Protopopiatul Sebeş” şi despre „Slujbă de binecuvântare a magazinului de obiecte bisericeşti din Alba Iulia” (acestea ultime două, la 18 septembrie). Buuun: deci, pe plan local, BOR a pus batista pe ţambal.

Curios din fire, am încercat să identific vreo reacţie oficială faţă de păcatul îngrozitor comis de cei doi preoţi, măcar în instrumentele de comunicare publică pe care le utilizează alte eşaloane ale BOR. Pe site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului – absolut nimic: doar ştiri pozitive şi fade, despre „examen de capacitate preoţească la Sibiu” (22 septembrie); despre  faptul că „PS Ilarion Făgărăşanul a sfinţit altarul de vară de la parohia Cristian I, jud. Sibiu” (22 septembrie), precum şi despre „aniversările din Episcopia Oradiei” (21 septembrie). Of!: iată, şi la nivel de Mitropolie, BOR a pus – şi ţine zdravăn – batista pe ţambal.

Nu-i nimic, mi-am zis, măcar Patriarhul, Preasfântul din fruntea BOR, o fi zis sau o fi făcut, totuşi, ceva în această pricină. Şi-am căutat, de îndată, şi pe site-ul Patriarhiei (www.patriarhia.ro). Şi aici, însă, cam la fel ca şi la Episcopie şi Mitropolie: nimic, dar absolut nimic care să condamne, oficial, într-un fel sau altul, fapta mârşavă a celor doi preoţi din Târnăveni. Doar ştiri pozitive, din nou: „Patriarhul României la Mănăstirea Samurcășești” (20 septembrie), sau „Noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în vizită de prezentare la Patriarhia Română” (16 septembrie).

O urare, din inimă, pentru cei doi infractori şi toţi şefii lor din BOR

Să recapitulăm: doi preoţi sunt complicii unei grupări infracţionale şi folosesc biserica – precum şi autoritatea preoţească – pentru a mări şi consolida randamentul activităţilor infracţionale. Episcopia de care ţin cei doi se face că nu ştie nimic şi nu ia, oficial, nici o atitudine. Mitropolia Ardealului – la fel. Iar Patriarhia tace şi ea, chitic: batista-i pusă bine pe ţambal, în trei straturi zdravene, succesive.

Nu pot, în această situaţie absolut intolerabilă, decât să le urez tuturor celor implicaţi în această mârşăvie – celor doi preoţi-infractori, ca şi complicilor şi tăinuitorilor lor de la Episcopie, Mitropolie şi Patriarhie, până sus de tot, la Preafericitul, un singur lucru: s-jungeţi, nenorociţilor, cu toţii, direct în fundul iadului, că acolo e locul vostru, în smoală, împunşi de draci cu furcile, iar nu în fruntea turmei de credincioşi care aşteaptă de la voi, cu smerită credinţă – şi, din păcate, cu prea multă naivitate – să fiţi, ca preoţi sau călugări, desăvârşit şi continuu exemplu de comportament creştinesc!

Comentează acest articol:

comentarii