Iisus din Hesperia şi cruntul său eşec: o dramă grea de aproape 4 tone

Florin Diaconu
Un om care voia să dea bomboane şi batoane de ciocolată "la tot cartierul", cum ar zice copiii fostului prefect Răducănoiu, dac vă mai aduceţi cumva aminte de ei

Iisus al nostru: un om extrem de întreprinzător, care voia să dea bomboane şi batoane de ciocolată “la tot cartierul”, cum ar zice copiii fostului prefect Răducănoiu, dacă vă mai aduceţi cumva aminte de ei. 

Se află-n California, în Deşertul Mojave, un oraş mărişor, cu peste 92.000 de locuitori, numit Hesperia. Şi-acolo locuieşte un om ce are acum 35 de ani şi pe care-l cheamă Jesus N. Ibarra, ne spune theblaze.com, pagină web pe care mă mai uit din când în când. Ei, şi-aici începe, cu-adevărat, povestea noastră. Jesus al nostru a fost arestat, acum câteva zile – mai precis în ziua de joi, pe 7 ianuarie, chiar de Sfântul Ion, la ora locală 13 şi 14 minute (asta ne zice publicaţia locală The Press Enterprise) – pentru că ar fi furat exact 7.500 de livre de dulciuri produse de Mars. Asta înseamnă, cum livra are 453 de grame, exact 3.397,5 kilograme de dulciuri. Ulterior, Ibarra a fost eliberat pe cauţiune şi nimeni n-a mai putut da de el, aşa încât, of, nu ştim şi varianta sa a poveştii pe care-o istorisesc aici. Oricum, zic autorităţile, garajul lui era plin-ochi cu dulciurile-n cauză.

Cele 7.500 de livre de dulciuri produse Mars Candy Co. nu trecuseră, din tot soiul de motive, de controlul de calitate, aşa că ele ar fi trebuit să fie transportate într-un loc amenajat special, tot în ţinutul San Bernardino, pentru a fi distruse. Când camionul încărcat cu tonele de bomboane şi de batoane cu ciocolată a ajuns la destinaţie, cele 7.500 de livre de dulciuri despre care vorbim dispăruseră deja, exact ca şi cum s-ar fi ridicat las ceruri. În realitate, ele erau încă aici, printre noi, frumos aşezate, în cutii, pe 30 de rafturi, în garajul lui Jesus Ibarra, care le pusese chiar şi preţuri, la vedere: ce mai, un magazin în toată legea. Ibarra n-a fost prins chiar aşa uşor, pe cât înţelegem, ci doar după ce postase pe Facebook o grămadă de anunţuri referitoare la High Desert Deals.

Firma Mars produce şi mâncare pentru animale (Whiskas şi Pedigree, de exemplu), dar e cunoscută mai ales pentru bomboanele M&M’s (acestea se fabrică încă din 1941 şi-s, probabil, cele mai vestite bomboane din întreaga lume), pentru Skittles, ca şi pentru Snickers, Twix şi batoanele Mars. Tot firma Mars mai produce şi Bounty, Ethel M Chocolates, Milky Way, ca şi absolut (dar absolut!) minunatele Mars American Heritage Historic Chocolates. Pagina web candyinstry.com ne spune, într-un top al primelor 100 de companii ce produc dulciuri, că Mars Inc. se afla, în 2013, pe primul loc din lume, cu vânzări nete de 16,8 miliarde, precum şi cu cele 51 de fabrici şi 32.000 de angajaţi. În 2014, vânzările sale nete au crescut până la 17,6 miliarde, iar numărul angajaţilor a ajuns la 35.000.

Aşa că, la final, ce-am mai putea noi spune? Unu: că Iisus din Hesperia s-a orientat tare bine, în sensul în care ceea ce produce Mars chiar are căutare (mare căutare, de fapt, ceea ce pot proba, la nevoie, chiar şi cu propria mea persoană: poate vreo 5, sau poate chiar vreo 8 din cele peste 90 de kilograme ale mele sunt, în mod limpede, cu rădăcini în marea şi constanta mea pasiune pentru Snickers; şi pentru M&M’s, de fapt). Şi doi: după cum se vede, reclama pe Facebook îţi poate dăuna uneori mult, când te-apuci de afaceri, chiar dacă te cheamă Iisus. Of, Facebookul ăsta….

Comentează acest articol:

comentarii