Împotriva cârtitorilor, arză-i-ar focul: încă o mare biruinţă a BOR iese la lumină

Florin Diaconu
Nu, nu-i nici o eroare: citeşte textul şi te lămureşti, rapid!

Nu, nu-i nici o eroare: citeşte textul ce urmează şi te lămureşti, rapid!

Cu două zile în urmă, buboiul s-a spart, în sfârşit: mai multe publicaţii electronice au pus pe site-urile lor, în format .pdf, lista lucrărilor „ştiinţifice” publicate, în ultimii ani, de o anumită categorie de deţinuţi din puşcăriile româneşti. Plus lista completă a numelor coordonatorilor ştiinţifici ai respectivelor lucrări.

Această din urmă componentă e, să recunoaştem, tare interesantă. Ea probează, între altele, foarte clar, că se află putreziciune destulă peste tot, inclusiv în Academia Română sau în instituţii de învăţământ pe care le-ai fi crezut a fi, în mod firesc, dincolo de orice bănuieli (vezi, de exemplu, câteva – nu multe, dar suficiente ca să te-apuce graţa – cazuri de coordonatori din Universităţile de stat din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi).

Dar cel mai interesant element rămâne, dintr-o anume perspectivă, prezenţa pe lista numiţilor coordonatori a unor înalţi prelaţi de la vârful Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Gigi (George) Becali, de exemplu, a publicat în 2014, la Editura Saeculum I.O., în timp ce afectua o condamnare de 3 ani şi 6 luni pentru luare de mită, o carte intitulată Muntele Atos, patria ortodoxiei. Lucrarea a fost redactată, ne spune documentul oficial din care cităm, cu o remarcabilă viteză: între 19 august şi 3 septembrie, iar coordonator a fost nimeni altul decât „Pr. Prof. Univ. Teodosie” (pentru cine nu ştie, e vorba chiar despre Arhiepiscopul Tomisului). Acelaşi Gigi Becali a publicat, în 2015, şi o altă lucrare „ştiinţifică”, dar cu caracter religios, intitulată Iubirea milostivă şi mântuitoare (scrisă la fel, extrem de rapid, între 6 ianuarie şi 19 ianuarie – iată de bune rezultate poţi avea dacă te-nhami la aşa efort  cum îi o carte, punându-te pe scris chiar de Bobotează!). Coordonatorul acestei noi opere nepieritoare (şi, desigur, scurtătoare de pedeapsă) a fost I.P.S. Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Streza (pentru cine nu ştie, e vorba chiar de Mitropolitul Ardealului).

Gigi Becali recunoaşte: el n-a scris nici măcar un rând, dar este, totuşi, autor

Până aici, nimic spectaculos, cel puţin în aparenţă. Becali e notoriu ca om bisericos. Ctitor de biserici şi binefăcător al altor aşezăminte de cult, el a fost, iată, creştineşte ajutat şi cu rigoare academică, nu-i aşa, coordonat de nişte prelaţi ortodocşi de rang foarte înalt. Nimic în neregulă, până aici. Dar, of şi of, ca de obicei, pe numitul Becali l-a luat niţel gura pe dinainte şi a declarat, fără să-l strângă nimeni cu uşa (dimpotrivă, cu evidentă mândrie) următoarele: „Eu v-am spus conform legii, cum aceşti oameni şi eu, ne-am făcut un mic avantaj şi am speculat legea. (…) Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi aşa, de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câştig cinci [luni de] zile” (această declaraţie, făcută iniţial la un post TV, a fost preluată ulterior de mai multe publicaţii; vezi, de exemplu, varianta de la adresa de internet http://adevarul.ro/news/eveniment/savantii-inchisorilor-becali-recunoaste-nu-darul-scrisului-speculat-legea-altul-scrie-cartea-castig-zilele-1_568cfbb637115986c63114f0/index.html). Clar, nu-i aşa?

Concluzia e foarte simplă: cei doi domni în cauză, respectiv Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, fie sunt proşti făcuţi grămadă, nefiind în stare să priceapă, în nici un fel, că şi-au terfelit îngrozitor nu doar obrazul lor personal, ci şi pe-al BOR, acoperind cu numele lor o infracţiune şi un infractor (caz în care, zic eu, ei nu mai au ce căuta în înaltele poziţii pe care le ocupă acum), fie sunt, în mod direct, precum şi cu evidentă bună ştiinţă complici la infracţiune (cu-aceeaşi observaţie: de ce-ar mai ţine BOR doi infractori în aşa înalte poziţii?). Oricum ar da-o, BOR nu prea are, nici de data asta, pe unde scoate cămaşa. Dar nu vă-ngrijoraţi prea tare: vinde Gigi Becali vreo 5-6 oi, la nevoie, şi cumpără mintenaş cămăşuţe noi, imaculate, pentru toţi cei implicaţi în acest nou scandal duhnitor. Cu-aceste noi cămăşuţe, nu-i aşa, domnul mitropolit şi domnul arhiepiscop devin, de îndată, de fapt, nu infractori, ci de-a dreptul sanctificabili: ce mare infracţiune poate fi, nu-i aşa, în a ajuta pe-un om atât de necăjit, aflat la mare ananghie, în închisoare, cum era Becali pe vremea când “scria” cărţi după cărţi? Şi de ce-ar fi păcat, la urma urmei, să minţi şi să furi niţel (niţel mai mult, în cazul acesta!), dacă-aşa îi e păstoritului, cel cu portofelul încă foarte plin, mai scurt, şi-anume exact cu 30 de zile pentru fiecare carte publicată, drumul până la eliberare?

Iată, cârtitorilor, arză-v-ar focul, cât de mare-i biruinţa BOR, ca şi capacitatea ei de a-i ajuta, la nevoie, pe cei credincioşi (desigur, pe alese, ce dracu’, că doar unu-i Gigi Becali, cel atât de necăjit şi credincios, în tot universul locuit de oameni obişnuiţi, de oi, ca şi de înalţi prelaţi penali, aflaţi la vârful BOR!).

Comentează acest articol:

comentarii