Putin îi ajută în mod deschis pe teroriştii din Statul Islamic să distrugă complet Palmyra

Florin Diaconu
Acţiunile militare ruseşti le+au dat mână liberă teroriştilor din Statul Islamic să mai distrugă încă o parte din Palmyra

Arcul de Triumf din Palmyra nu mai există: acţiunile militare ruseşti le-au dat mână liberă celor din Statul Islamic să mai distrugă încă o parte din oraşul antic

Fundamentaliştii sunniţi din organizaţia numită Statul Islamic (sau ISIL ori ISIS) au aruncat în aer, în mod intenţionat, Arcul de Triumf din oraşul antic Palmyra, relatează, în cor, marile agenţii de presă internaţionale. La 5 octombrie, BBC cita o ştire deja publicată ceva mai devreme de AFP, ştire care vorbea despre declaraţia unui locuitor din Palmyra, activistul Mohammad Hassan al-Homsi. Acesta spune că Arcul de Triumf, una dintre cele mai frumoase construcţii din vechiul oraş, a fost pur şi simplu „pulverizat”. O zi mai târziu, Anne Barnard de la New York Times publica un articol în care preciza că ştirea privind distrugerea triplului Arc de Triumf din Palmyra (ridicat de romani cu aproape două milenii în urmă, pentru a celebra o mare victorie împotriva Persiei), a fost confirmată nu doar de surse neguvernamentale, ci şi de „oficialităţi din Siria”. Articolul ei mai amintea şi că, începând din luna mai a acestui an, atunci când au capturat oraşul considerat a fi unul din cele mai expresive ansambluri de monumente antice din întreaga lume, teroriştii din ISIS au mai distrus şi două temple mari, de asemenea renumite: acelea ridicate în onoarea zeităţilor Baalshamin şi Baal.

De ce Rusia e direct responsabilă pentru acest act de o cruntă barbarie

Unii se vor grăbi să spună – pot pune pariu că exact aşa se va întâmpla! – că, nu-i aşa, mânuţele cele gingaşe ale Moscovei nu-s deloc implicate în distrugerea sistematică şi premeditată a Palmyrei. În ultimă instanţă, ce treabă are Rusia cu nebunia fundamentaliştilor sunniţi din ISIL, vor întreba cete de naivi sau de prieteni ai neoimperialismului rus? Păi are: şi o să vă explic de ce. Încă din septembrie, atunci când au ajuns în Siria, avioanele de luptă ruseşti au întreprins numeroase misiuni de luptă împotriva unor obiective din această ţară. Dar – şi aici vă rog să fiţi foarte atenţi – „peste 90% din loviturile lor aeriene la care am asistat nu au fost contra Statului Islamic sau împotriva teroriştilor afiliaţi la Al-Qaida. În mare parte, loviturile ruseşti aeriene au fost contra grupărilor din opoziţie”, declară importante oficialităţi guvernamentale de la Washington, citate de Agerpres. Aceeaşi agenţie de presă ne informează, citând declaraţii ale ministrului rus al Apărării, că aviaţia rusă de luptă a întreprins, începând „de la 30 septembrie, data primelor bombardamente ruseşti”, misiuni în care au fost lovite 112 ţinte importante. În aceeaşi perioadă – indică un bilanţ publicat de AFP – aviaţia coaliţiei internaţionale care luptlă contra Statului Islamic (ISIL) a întreprins doar 43 de misiuni de bombardament.

În aceste condiţii, pare clar că, atâta vreme cât avioanele militare ruseşti îi bombardează cu prioritate nu pe teroriştii din ISIL, ci pe opozanţii ce luptă contra preşedintelui sirian Bashar Assad – dar şi împotriva ISIL, consecinţa nu poate fi decât una singură. În realitate, adică dincolo de ceea ce zice, ceas de ceas, propaganda Moscovei, intervenţia lui Putin în Siria nu e de natură să-i oprească pe cei din ISIL. Dimpotrivă, acţiunile ruşilor, îndreptate sistematic împotriva sirienilor ce luptă contra ISIL (şi a lui Bashar), facilitează, în modul cel mai clar, acţiunile Statului Islamic. Stat Islamic care, profitând tocmai de faptul că ruşii se tot ostenesc să-i bombaredeze pe moderaţii sirieni, îşi face de cap, iată,  după voie, inclusiv la Palmyra.

Să fie clar, deci: în distrugerea barbară a triplului Arc de Triumf de la Palmyra, Vladimir Putin e în mod direct complice. Dacă simţi nevoia, cumva, să mă contrazici (şi reuşeşti să identifici şi ceva argumente pentru a face asta), please feel free to do this! Dar nu prea cred, cinstit vorbind, că e vreun om normal la minte care să nu priceapă, şi încă din prima, care-i, de fapt, rolul real al lui Putin în Siria.

Comentează acest articol:

comentarii